ဒီေန႔ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္နဲ႔ စကားေျပာရင္းနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ အစားအေသာက္ေတြ အေၾကာင္း ေျပာျဖစ္တယ္။ သူကေသြးတိုးျဖစ္ေနေတာ့ အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ရတဲ့အေၾကာင္း ခႏၱာကိုယ္ ၀ိတ္တက္ လာေတာ့ က်န္းမာေရး အတြက္ အားကစားပါ လိုက္စားေနရတဲ့ အေၾကာင္းေျပာရင္းက ခႏၱာကိုယ္မွာလိုအပ္တဲ့ အဟာရကယ္လိုရီ ဓါတ္ေတြနဲ႔ မပိုမလိုေအာင္ ဘယ္လိုေနထိုင္ ထိမ္းသိမ္းရမယ္ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းကို သူသြားေရာက္ ေလ့လာခဲ့တဲ့ ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားရဲ့ ေဆြးေႏြးပြဲမ်ားက အေၾကာင္းေတြ ေျပာျပပါတယ္။
ဥပမာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဟိုတုန္းက သိထားတာက ဆန္သစ္နဲ႔ ဆန္ေဟာင္းဆိုရင္ ဆန္သစ္က ကဆီဓါတ္မ်ားလို႔ ရင္ျပည့္ ေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္သစ္ေပၚစမွာ မစားသင့္ေၾကာင္း မွတ္သားခဲ့ရဘူးပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆန္ကိုေဆးတဲ့အခါ အႀကိမ္အမ်ားႀကီး မေဆးသင့္ေၾကာင္း ထပ္ခါထပ္ခါ ေဆးျခင္းအားျဖင့္ ဆန္မွာပါ၀င္တဲ့ အဟာရဓါတ္ေတြ ေလ်ာ့သြားေစပါတယ္ လို႔မွတ္သားခဲ့ရတယ္။
အခုအဲဒီလို မဟုတ္ ေတာ့ဘူးတဲ့ ..။ အေျခာက္ခံ အစားအစားေတြ အားလံုးမွာ မိႈစြဲကပ္ပါတယ္တဲ့။ အဲဒီမိႈဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္သစ္ကို စားတာဟာ ဆန္ေဟာင္းကို စားတာထက္ ပိုေကာင္းၿပီး ဆန္ေဟာင္းစားတဲ့ အခါမွာလဲ စြဲကပ္ေနတဲ့ မိႈကင္းစင္ေအာင္ အႀကိမ္ႀကိမ္ အထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာသင့္ ပါတယ္တဲ့။ အေျခာက္ခံ အစားအစာေတြဟာ ဘယ္လိုအစားအစာမိ်ဳးမဆို မိႈစြဲကပ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အထူးဂ႐ုျပဳ စားသံုးသင့္ပါတယ္တဲ့။ အေျခာက္ခံ အစားအစာ ဆိုတဲ့ေနရာမွာ အသားေျခာက္၊ အသီးေျခာက္၊ အရြက္ေျခာက္ အားလံုး အႀကံဳး၀င္ပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ အေျခာက္ခံ အစားအစာမ်ားအစား မူလအတိုင္း အစိုကိုစားသံုးျခင္းက ပိုမိုသင့္ေတာ္ပါတယ္တဲ့ခင္ဗ်ား...။
ဒီအခါမွာ ေဆြးေႏြးပြဲတက္လာတဲ့ လူတစ္ေယာက္က ဘာေျပာသလဲဆိုေတာ့ "ဆရာႀကီးခင္ဗ်ား ဒါဆို အေျခာက္ခံ အစားအစာမ်ားကို မစားသံုးပဲ အသားစို အသီးစို မ်ားကိုပဲ စားသံုးမယ္ဆိုရင္ အႏၱရာယ္ကင္း တယ္လို႔ေျပာႏိုင္မွာလား ခင္ဗ်ာ" လို႔ေမးတဲ့အခါ "အဲဒီလိုလဲ ေျပာလို႔မရဘူးဗ်။.... အသားဆိုရင္လဲ အခုအခါမွာ ဟိုမုန္းေဆးေတြ သံုးလားတယ္။ အသီးအရြက္ေတြ ဆိုရင္လဲ ဓါတ္ေျမၾသဇာေတြ၊ ရြက္ျဖန္းေဆးေတြ၊ ဆိုးေဆး ေတြ သံုးလာေတာ့ အႏၱရယ္ကင္းတယ္လို႔ ေျပာလို႔မရႏိုင္ဘူးဗ်" တဲ့။ ဒီလိုဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဘယ္လိုအစား အစားမ်ိဳးကို စားရင္ အႏၱရာယ္ကင္းမွာလဲ လို႔ေမးေတာ့..... ၾကည့္သာစားေတာ့ဗ်ာ......တဲ့။
ကဲ.... ခင္ဗ်ားေကာ ဘာေတြစားေနလဲဗ်ာ။
ဥပမာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဟိုတုန္းက သိထားတာက ဆန္သစ္နဲ႔ ဆန္ေဟာင္းဆိုရင္ ဆန္သစ္က ကဆီဓါတ္မ်ားလို႔ ရင္ျပည့္ ေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္သစ္ေပၚစမွာ မစားသင့္ေၾကာင္း မွတ္သားခဲ့ရဘူးပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆန္ကိုေဆးတဲ့အခါ အႀကိမ္အမ်ားႀကီး မေဆးသင့္ေၾကာင္း ထပ္ခါထပ္ခါ ေဆးျခင္းအားျဖင့္ ဆန္မွာပါ၀င္တဲ့ အဟာရဓါတ္ေတြ ေလ်ာ့သြားေစပါတယ္ လို႔မွတ္သားခဲ့ရတယ္။
အခုအဲဒီလို မဟုတ္ ေတာ့ဘူးတဲ့ ..။ အေျခာက္ခံ အစားအစားေတြ အားလံုးမွာ မိႈစြဲကပ္ပါတယ္တဲ့။ အဲဒီမိႈဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္သစ္ကို စားတာဟာ ဆန္ေဟာင္းကို စားတာထက္ ပိုေကာင္းၿပီး ဆန္ေဟာင္းစားတဲ့ အခါမွာလဲ စြဲကပ္ေနတဲ့ မိႈကင္းစင္ေအာင္ အႀကိမ္ႀကိမ္ အထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာသင့္ ပါတယ္တဲ့။ အေျခာက္ခံ အစားအစာေတြဟာ ဘယ္လိုအစားအစာမိ်ဳးမဆို မိႈစြဲကပ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အထူးဂ႐ုျပဳ စားသံုးသင့္ပါတယ္တဲ့။ အေျခာက္ခံ အစားအစာ ဆိုတဲ့ေနရာမွာ အသားေျခာက္၊ အသီးေျခာက္၊ အရြက္ေျခာက္ အားလံုး အႀကံဳး၀င္ပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ အေျခာက္ခံ အစားအစာမ်ားအစား မူလအတိုင္း အစိုကိုစားသံုးျခင္းက ပိုမိုသင့္ေတာ္ပါတယ္တဲ့ခင္ဗ်ား...။
ဒီအခါမွာ ေဆြးေႏြးပြဲတက္လာတဲ့ လူတစ္ေယာက္က ဘာေျပာသလဲဆိုေတာ့ "ဆရာႀကီးခင္ဗ်ား ဒါဆို အေျခာက္ခံ အစားအစာမ်ားကို မစားသံုးပဲ အသားစို အသီးစို မ်ားကိုပဲ စားသံုးမယ္ဆိုရင္ အႏၱရာယ္ကင္း တယ္လို႔ေျပာႏိုင္မွာလား ခင္ဗ်ာ" လို႔ေမးတဲ့အခါ "အဲဒီလိုလဲ ေျပာလို႔မရဘူးဗ်။.... အသားဆိုရင္လဲ အခုအခါမွာ ဟိုမုန္းေဆးေတြ သံုးလားတယ္။ အသီးအရြက္ေတြ ဆိုရင္လဲ ဓါတ္ေျမၾသဇာေတြ၊ ရြက္ျဖန္းေဆးေတြ၊ ဆိုးေဆး ေတြ သံုးလာေတာ့ အႏၱရယ္ကင္းတယ္လို႔ ေျပာလို႔မရႏိုင္ဘူးဗ်" တဲ့။ ဒီလိုဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဘယ္လိုအစား အစားမ်ိဳးကို စားရင္ အႏၱရာယ္ကင္းမွာလဲ လို႔ေမးေတာ့..... ၾကည့္သာစားေတာ့ဗ်ာ......တဲ့။
ကဲ.... ခင္ဗ်ားေကာ ဘာေတြစားေနလဲဗ်ာ။
ဘာေတြစားရင္ေကာင္းမလဲေလေနာ္။
ReplyDeleteဟဲဟဲ...ေလာေလာဆယ္ေတာ့အကုန္စား
ေနပါတယ္။။။။အဲ...:P
(ဒီ post ေလးဖတ္ၿပီးဘာေတြစားရမွာလဲ
ေတြးေနမိၿပီ):)
ဆရာ၀န္ႀကီးက ေျပာေသးတယ္ဗ်။ ဘာမွမစားပဲ ေရပဲေသာက္ေနရင္ေတာင္ အႏၱရယယ္မကင္းေသး ဘူးတဲ့ဗ်။
ReplyDelete:(
Post a Comment
ေျပာခဲ့ႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ခုခုေပါ့